ASBEST CENTRUM

Algemeen

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen, gebouwen of gebouwdelen gebouwd voor 2001.

Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning, gebouw of gebouwdeel gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.

Dit asbestattest kadert in het Vlaamse asbestafbouwbeleid. De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen. Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil ze Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken.

In gebouwen van na 2000 is het gebruik van asbesthoudende materialen verboden. Heeft u toch nog twijfels over bepaalde materialen, dan vindt u in het postinterventiedossier alle informatie over de materialen die in het gebouw aanwezig zijn. Voor gebouwen gebouwd of verbouwd vanaf 1 mei 2001 is een postinterventiedossier verplicht. 

Wat is een asbest attest?

of voluit een asbestinventarisattest.

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw opgesteld door een asbestdeskundige inventarisatie (ADI).

Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af.

Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.

vaknieuws over asbest

Wanneer heb ik een asbestattest nodig?

Verkoopt u een gebouw of gebouwdeel, gebouwd voor 2001?

Dan moet u vanaf 23 november 2022 beschikken over een asbestinventarisattest of kortweg asbestattest.

Bij een verkoop heeft de koper er alle belang bij om goed geïnformeerd te zijn over de staat van het gebouw. Het asbestattest is één van de documenten die daarbij verplicht zijn. De koper krijgt zo informatie over de aanwezigheid van asbest en over de asbestveiligheid van het gebouw. 

Een bestaand asbestattest (verplicht) vernieuwen

Is de situatie gewijzigd of is er nieuwe informatie beschikbaar, dan kan dit aanleiding zijn om het bestaande asbestattest te laten actualiseren. Voor een overdracht hebt u een geldig asbestattest nodig: de geldigheidsduur mag niet verstreken zijn. Ook in andere gevallen bent u als eigenaar verplicht om het bestaande asbestattest te laten vernieuwen binnen een termijn van één jaar wanneer:

  1. er nieuwe asbesthoudende materialen zijn aangetroffen;
  2. er werken zijn gebeurd waardoor de toestand wijzigt van ‘niet-asbestveilig’ naar ‘asbestveilig’;
  3. de toestand van de asbesthoudende materialen zichtbaar gewijzigd is door een calamiteit of een incident.

 

Asbest inventaris

Een asbestinventaris is een document dat alle asbesthoudende materialen in een gebouw of werkzone beschrijft. Het wordt altijd opgesteld na een inspectie ter plaatse.

Sinds 1995 zijn alle werkgevers verplicht om een asbestinventaris te bezitten van alle werklocaties. Zo worden alle werknemers beschermd tegen asbestrisico’s. Ook aannemers van werken bij particulieren moeten een asbestinventaris (laten) opstellen!

Sloopvolgingsplan (SOP, gebouwen / infrastructuur)

Een sloopopvolgingsplan (SOP) is een uitgebreide oplijsting van alle te verwachten vrijkomende afvalstoffen bij de geplande sloop- en/of renovatiewerkzaamheden. Het sloopopvolgingsplan vervangt de vroegere sloopinventaris en bevat eveneens een destructieve asbestinventaris, alsook de nodige aandachtspunten, adviezen en eventuele uitvoeringsbepalingen voor de aanpak van de selectieve sloop/ontmanteling.

Meer weten?